Islantilainen villatakki

 Aloitin villatakin neulomisen jo kesäkuun lopussa. Välillä on ollut useampikin viikko, kun en ole takkia neulonut vaan jotain muuta on ollut puikoilla. Hihat valmistuivat melko nopeasti, mutta vartalo osuuden neulomisessa on kestänyt. Halusin hieman pidemmän mallisen neuleen.


Hihat neulon yksi kerrallaan sukkapuikoilla, reunassa näkyy silmukkamerkit, jotta on helppo tarkistaa kuinka paljon lisäyksiä on jo tehty.


Tässä toinen nappilista neulottu ja toiseen kerätty silmukat pyöröpuikoille. Tein nappilistan 100cm pitkillä 3,5 puikoilla. Keräsin nurjien silmukoiden vierestä kolme oikeaa silmukkaa ja jätin yhden väliin ja taas seuraavat kolme keräsin. Piti ihan etsiä tietoa kuinka napinläpi tehdään neuloen. Teinkin sen kaventaen kaksi silmukkaa, langankierto ja taas kavennus. Seuraavalla kierroksella neuloin langankierron kahdesti, ensin oikein ja toisen nurjan silmukan, sillä tein nappilistan 1o1n. Nappilistojen jälkeen steekkasin neuleen eli tein ompeleet ompelukoneella nurjan kujan päälle, jotta neule ei purkaantuisi. Ennen leikkaamista halusin kuitenkin pestä neuleen. Helpompi asetella kuivumaan, kun takin liepeet ovat vielä yhdessä.


Sitten surkea kuva vessasta, kun paita on kuivumassa. Upotin paidan marseillesaippua veteen ja hieman puristelin siellä. Huuhtelin saippuat pois ja tein huuhtelun etikkavedella. Jonka jälkeen asettelin paidan kuivumaan. Kuivuttuaan leikkasin paidan auki ja toivoin ompeleiden kestävän. Venyttelin neuletta ja en ihan varma ollut ompeleista, joten kaivelin saumurin esiin ja tein reunat vielä saumurilla, samalla siistiyty leikkausreuna.


 Poimin uudestaan nappilistan viereiset oikeat silmukat ja neuloin muutaman kerroksen, jotta saan steekkausreunan piiloon, kun käännän reunan ja ompelin sen sisäpuolelle.


Napit tilasin tyylimekosta, jossa varastosaldo näytti juuri tarvitsemani 13kpl. Paidan kuviot on otettu islantilaisia neuleita kirjasta mallista kambur ja vähän sävelletty omiakin. Silmukkamäärät ja kaarrokkeen kerroksen määrät otin riddarin ohjeesta. Valmis neule painaa 645g. Vihdoin ja viimein valmis.Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Musta susi, norjalainen villapaita + vinkki paidan sovitukseen

Villapaidan hihan ja vartalo-osan yhdistäminen

Metsänpeitto -islantilainen villapaita edistyy